Naturpleje

På Åmarksgård laver vi naturpleje med heste i Trylleskoven, der ligger i det nordlige Solrød.

Trylleskovsområdet er Solrød Kommunes mest diverse og værdifulde natur. Trylleskoven huser den eneste forekomst af argusblåfugl på Midtsjælland og den sidste lynghede på strækningen København-Køge.

Trylleskovsområdet huser flere bilag IV-arter (strengt beskyttede arter) og rødlistede arter (truede og sårbare arter): Spidssnudet frø, argusblåfugl, græshumle, dueskabiose, gul evighedsblomst, nikkende kobjælde og pimpinellekøllesværmer.

For at opretholde den store artsrigdom på disse arealer, er det en forudsætning, at arealerne afgræsses. Græssende dyr øger antallet af plantearter ved, at mindste mængden af dominerende og konkurrence stærke arter, så der bliver mere plads til de konkurrence svage arter. Opretholdelse af græsning på naturarealer er en vigtig forudsætning for en høj biodiversitet.

Pleje i form af græsning er særlig værdifuld, fordi dyrenes aktivitet giver vegetationen en varieret struktur, diversitet og højde. Dermed bliver der skabt en dynamik, der giver levesteder for utallige arter.

På arealer, der bliver græsset, kommer der en større og mere artsrig blomstring til gavn for bier, svirrefluer og sommerfugle. Solen varmer den lysåbne jordoverflade til gavn for firben og biller. I de åbne pletter, der opstår efter dyrenes tråd, lever en række smådyr, og i kokasserne er der et mylder af møgbiller – til glæde for småfuglene. Græsningen er afgørende for, at der bliver skabt et grundlag for gode levesteder for de planter og dyr, som netop er knyttet til naturarealer som overdrev, heder, ferske enge og strandenge.

Heste prioriterer mere græs frem for andre planter ift. kvæg og får. Det vil sige hestegræsning efterlader flere andre planter end græsser f.eks. urter, orkideer m.m., hvilket bidrager positivt til biodiversiteten. Særligt på overdrev og enge med urter som skal beskyttes, er dette positivt. Heste æder også gerne dominerende græsser som f.eks. bølget bunke.

Når græsudbuddet falder, begynder heste mere at afbide træer og buske, dvs. man får størst effekt på afbidning af træagtig vegetation ved vintergræsning. Krat f.eks. brombærkrat bliver næsten udelukkende græsset om vinteren.

Læs mere om heste som naturplejere her: https://www.landbrugsinfo.dk/public/8/5/9/heste_heste_som_naturplejere

Læs mere om Trylleskovsområdet her